Sannewel
Blog

"Straight
to the point!"

Help, mijn dag is te kort!

22.03.2017

Help, mijn dag is te kort!

Het is een feit dat er 24 uur in een dag zit. Hoeveel uur je daarvan aan je onderneming besteed bepaal je als ondernemer zelf. Toch? Ja, in principe werkt het zo. Maar, veel ondernemers werken meer uur dan hen lief is. Veel ondernemers hebben moeite met het aanhouden van hun gewenste werk / privé balans. De oorzaak daarvan is deels positief: ze zijn met hun passie bezig, zitten bomvol ideeën, gedreven als een malle gaan ze volle kracht vooruit. Precies dat levert hen bergen energie, adrenaline en succes op. Toch heeft iedere medaille een keerzijde. Juist als ondernemer is het zo ontzettend belangrijk om de juiste werk / privé balans te behouden. Uiteraard precies zoals jij hem kiest, maar dan wel op een helder moment wanneer jij je doelen en strategie aan het bepalen bent. Wanneer je jezelf betrapt op het wekelijks aanpassen van jouw keuzes in je werk / privé balans op het moment dat je mailbox overloopt en je nog 5 voicemailberichten wilt afluisteren is het tijd om opnieuw stil te staan bij jouw dagindeling. Hoe ziet jouw tijdsbesteding er op dit moment uit? Ben kom je niet toe aan de dingen die jij echt belangrijk vindt? In dit artikel geven we je .... tips om efficiënt met je tijd om te gaan zodat je weer ruimte creëert. Ruimte voor creativiteit, voor brainstorms, voor het maken van toekomstplannen. Of ruimte om lekker een middag naar het strand te gaan, of onverwachts bij familie of vrienden op bezoek te gaan. 

 

Tip 1: cut the crap
Wees eens een tijdje heel alert op alles wat je doet, hoeveel dingen doe je dan (op de automatische piloot) die eigenlijk helemaal niet nodig zijn? Waar je veel tijd aan kwijt bent omdat je er niet gedreven in bent of die je kunt voorkomen door je processen goed in te richten. Denk bijvoorbeeld aan het zoeken van de meest recente versie van een bestand, computersystemen die niet optimaal werken en "waar je nog eens een keer naar moet laten kijken" of tien keer per uur je mailbox verversen omdat je zo gewend bent geraakt aan het werken vanuit externe prikkels. Wetenschap heeft bewezen dat men na 21 dagen een nieuwe gewoonte aanleert en deze als normaal beschouwd. Ja, dat werkt ook zo bij gewoontes die je niet dienen. Bekijk jouw dag eens met een nieuwe blik en skip dingen die je eigenlijk niets opleveren.


Tip 2: organiseer focus
Sommige mensen kunnen zich onwijs goed concentreren. Anderen hebben daar wat meer moeite mee. Wat voor iedereen geldt is dat de juiste randvoorwaarden een groot deel van het succes zijn. Begin je dag of week met het bepalen van jouw agenda, organiseer jouw werk en organiseer je focus. Wanneer en hoe vaak per dag check jij jouw e-mail, je telefoon en je social media? Plan die momenten in, schakel vervolgens al je notificaties uit en zorg dat je daar niet door wordt afgeleid. Plan vervolgens je werk in blokken van 2 uur en zorg dat je binnen die 2 uur zoveel mogelijk aan 1 taak of een cluster (dezelfde soort) taken werkt. Zorg dat je binnen het blok zo weinig mogelijk hoeft te schakelen. Hoewel multitasken vaak als kwaliteit wordt gezien zijn wij mensen daar eigenlijk helemaal niet voor gemaakt. Wist je dat je al multitaskende meer tijd nodig hebt om hetzelfde doel te bereiken als wanneer je taken gefocust en 1 voor 1 uitvoert? 

 

Tip 3: vergader efficiënt 
Een groot gedeelte van de tijd van een ondernemer gaat uit naar vergaderen. Hartstikke nodig en waardevol, mits je er efficiënt en bewust mee om gaat. Loop eens door je agenda en vraag jezelf af of al die afspraken echt nodig zijn. Kun je iets 1-op-1 afspraken die een uur gepland staan wellicht telefonisch afhandelen? Heb je de juiste personen om tafel uitgenodigd? Is jouw doel helder voor jezelf maar ook voor je genodigden? Heb je een agenda bepaald en de juiste tijd daarvoor ingepland? Denk er vooral ook aan rekening te houden met je energielevel. Welk moment van de dag is handig per meeting? Na een lange vergaderdag heb je toch net wat minder energie over voor een creatieve brainstorm. Allemaal zaken om vooraf over na te denken. Pas vervolgens de twee eerdergenoemde tips toe tijdens je vergaderingen. Bewaar koetjes en kalfjes voor buiten de vergadering, zorg dat telefoons uit staan en start met de belangrijkste onderwerpen. Wie weet houd je na het behandelen van de agendapunten zelfs tijd over om het weekend te bespreken of even lekker lol te trappen

 

Sannewel. schreef deze blog (als ghostwriter) in opdracht van: www.krachtaardig.nl

blog.

Met mijn blogs inspireer ik je graag over allerlei onderwerpen die mij bezig houden. Ondernemen, werken als Virtual Assistant, rust en ruimte in je leven, de veranderende werkwereld, leven vanuit je hart en alles daar omheen en tussendoor. 

Recent

3 redenen om vanuit een Flexplek... "Wat denk je van een maandje Bali... Netwerken.... HELP!! Hoe wordt... Alles zelf doen is zó 2016! Gastvrijheid: key in ondernemen!